wykonaj wskazane działania
potrzebujaca: Wykonaj wskazane działania :
| x3+8x2−x −8 | | 2x2−2 | |
| / |
| |
| x2+9x+8 | | x+3 | |
Podaj konieczne założenia, wynik przedstaw w postaci ułamka nieskracalnego
Z góry dziękuje za pomoc
26 lis 21:50
Mati_gg9225535:
| | 2x2−2 | |
zał.: x2 + 9x + 8 ≠ 0 ⋀ x+3 ≠ 0 ⋀ |
| ≠0 |
| | x+3 | |
| | x3+8x2−x −8 | | x+3 | |
| = |
| * |
| = |
| | x2+9x+8 | | 2x2−2 | |
26 lis 21:57
potrzebujaca: Czy to jest właściwy wynik ?
| x4−5x3+23x2−11x−24 | |
| |
| 2x4+18x3 +14x2 −18x−15 | |
26 lis 22:09
Krzysiek : Pewnie tak jesli wymnozysz licznik z licznikie a mianownik z mianownikiem. Ale tu nie o to
chodzi . masz rozlozyc te wielomiany na czynniki i powymnazac i poskracac co sie da .
26 lis 22:33
Mila:
1) x
3+8x
2−x −8=x
2(x+8)−(x+8)=(x+8)(x
2−1)=(x+8)(x−1)(x+1)
2) x
2+9x+8=0 szukam miejsc zerowych
Δ81−4*8=81−32=49
| | −9−7 | | −9+7 | |
x1= |
| lub x2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
x
1=−8 lub x
2=−1
postać iloczynowa:x
2+9x+8=(x+8)(x+1)
3)2x
2−2=2(x
2−1)=2(x−1)(x+1)
| x3+8x2−x −8 | | x+3 | |
| * |
| = |
| x2+9x+8 | | 2x2−2 | |
| | (x+8)(x−1)(x+1) | | x+3 | | x+3 | |
= |
| * |
| = |
| |
| | (x+8)(x+1) | | 2(x+1)(x−1) | | 2(x+1) | |
zast.
x≠−8 i x≠1 i x≠−1i x≠−3
27 lis 15:41
Pomocyy : Wykonaj wskazane działania :
22 lis 10:33
Pomocyy : rozwiąż nierówność :
x(x−1)2(x+3)>0
22 lis 10:35
22 lis 10:45