proszę o pomoc
marta: 36na dole log6na dole 4+ 7 na dole log 7na dole 16
26 lis 21:49
26 lis 21:51
Ajtek:
Zapisz to poprawnie.
obok okienka w którym piszesz masz po lewej Kliknij po więcej przykładów
26 lis 21:51
marta: Witam Ajtek nie zabardzo wiem jak zapisać
26 lis 21:53
krystek': na górze róże, na dole fiołki, logarytm z 27 matołki.
26 lis 21:53
Ajtek:
Otwórz sobie to co podał Mati... powinno pomóc.
26 lis 21:54
marta: przed logarytmem jest 36 log ale nie na równi tylko ponizej jak 36 zapiszemy inaczej to bedzie
6poniżej i2log o to mi chodzi
26 lis 21:57
marta: wynik powinien byc tych logarytmów 32 mi wychodzi inny
26 lis 21:59
Ajtek:
Ale ja nie wiem o co Tobie chodzi, nie widzę tego

.
26 lis 21:59
Ajtek:
Tak ma być?
36log64+7log716
26 lis 22:00
marta: testy maturalne 2010 aksjomat zestaw II zad 25
26 lis 22:01
Ajtek:
Sorry, nie mam w domu tego zbioru

.
26 lis 22:02
marta: o tak właśnie jestes genialny
26 lis 22:02
Ajtek:
Faktycznie 32

.
26 lis 22:02
marta: szóstki sie redukuja ze wzoru zostaje 64 czyli4096
26 lis 22:03
Ajtek:
Jakie szóstki się redukują?
26 lis 22:04
marta: 7 tez zostaje 16
26 lis 22:04
marta: 36 to 62
26 lis 22:05
Ajtek:
16 zostanie faktycznie
26 lis 22:05
marta: 2 poeegujesz 6
26 lis 22:05
marta: czwórke
26 lis 22:06
Ajtek:
Czyli masz:
36log64=62log64=...
26 lis 22:06
marta: tak
26 lis 22:07
Ajtek:
I teraz ze wzoru w potędze: n*logab=logabn
26 lis 22:07
marta: 2 potęguje 4 a szóstek nie ma czy nie tak
26 lis 22:07
Ajtek:
Narazie nic nie osuszczaj. Zajmij się tylko wykładnikiem potęgi, z podanego wzorku wzorku.
26 lis 22:10
marta: to znowu mi nie wychodzi 2log 6dół 466
6
26 lis 22:13
marta: nie 46 tylko 4
26 lis 22:14
26 lis 22:14
marta: nie wiem czegos tutaj nie rozumie
26 lis 22:15
Ajtek:
Masz do policzenia wykładnik potęgi: 2log64 wiesz ile to jest? NIe chodzi mi o wartość
liczbową, tylko o sam zapis postaci logab.
26 lis 22:17
marta: Ajtek nie wymagaj odemnie rzeczy które mnie przerastaja
26 lis 22:17
Ajtek:
Nie przerastają Ciebie! Też na początku miałem problem z kodowaniem.
26 lis 22:18
marta: to to umie obliczyc
26 lis 22:18
marta: to to umie obliczyc
26 lis 22:18
Ajtek:
To zapisz wynik w postaci log a b
26 lis 22:19
Ajtek:
Miało być napisz mi ....
26 lis 22:19
marta: log 6 do 16
26 lis 22:26
Ajtek:
Podałem Tobie własność, której masz użyć w wykładniku: n*logab=logabn
2log64=....
czyli masz coś takiego: 62*log64=6do potęgi jakiegos logarytymu o podstawie 6 z jakiejś
liczby
26 lis 22:28
Ajtek:
Gitara
26 lis 22:28
Ajtek:
Czyli masz: 6log616=...
26 lis 22:28
marta: Ajtek:juz rozumie troche musialo to potrwac zanim mi zaczeły działac szare komórki dzieki
serdeczne
26 lis 22:34
26 lis 22:35
Ajtek:
Łap

, nie zaszkodzi

.
26 lis 22:35
Ajtek:
Dla sprawdzenia:
81log92=...
26 lis 22:36
marta: ok juz robie
26 lis 22:37
Ajtek:
Sam wynik liczbowy mnie interesuje.
26 lis 22:39
marta: 4
26 lis 22:39
Ajtek:
26 lis 22:40
marta: i jak
26 lis 22:40
Ajtek:
Zapamiętaj tą własność

.
26 lis 22:41
marta: 
dlaciebie też dzieki może jeszcze jedno
26 lis 22:41
marta: ok
26 lis 22:41
Ajtek:
Jedno wystarczy, dziękuje. Spokojnej nocy
26 lis 22:42
marta: Dzięki serdedzne spokojnej nocki
26 lis 22:43