zbieżność szeregu
ana: ∑ sin (
1n)
2 / 4
n
stosując kryterium Cauchy'ego zbadać zbieżność powyższego szeregu.
czy to będzie lim n−>
∞ n√(1n)2 / 4n = lim n−>
∞ n√(1n)2 / 4
i góra ułamka dąży do 0, a mianownik do 4, czyli to się równa 0/4 = 0

q=0
q<1
0<1
zatem szereg jest zbieżny

dobrze to?
26 lis 21:35
Krzysiek: licznik zmierza do 1
zatem granica zmierza do 1/4<1 zatem szereg zbieżny.
26 lis 21:36
ana: tam przy (1/n )2 powinnien być sinus
26 lis 21:36
ana: czemu licznik do 1 dąży
26 lis 21:37
Krzysiek: aha, bo tam sinus jest.
to w takim razie w jaki sposób zamierzasz policzyć tą granicę?
zamiast z Cauchy'ego skorzystaj z kryterium porównawczego:
26 lis 21:41
ana: ale ja musze to obliczyc z kryterium cauchyego a nie porownawczego, podalem na poczatku
przeciez
26 lis 21:42
ana: czyli nikt mi nie pomoze?
26 lis 21:50
ana: no zamierzam tak ze lim−−>
∞ sin(1/n)2 = 0
czyli 0/4 = 0 jest zbiezny bo 0<1 tak musi być!
26 lis 21:57