matematykaszkolna.pl
QWERT Szajbus: Udowodnij:

nawias
n
nawias
nawias
k
nawias

nawias
n−1
nawias
nawias
k−1
nawias

k
=n

Pojęcia nie mam jak za to się zabrać
26 lis 21:32
abc: na początek: *** k*(k − 1)! = k!, to samo z: ### n*(n − 1)! = n!, stad k* n!/[k!*(n − k)!] = n*(n − 1)!/[(k − 1)!*(n − k)!], skracam (n − k)! k* n!/k! = n*(n − 1)!/(k − 1)!, mnoze na krzyz: k*n!*(k − 1)! = k!*n*(n − 1)!, korzystam z *** i ### k!*n! = k!*n! mam nadzieje, ze sie gdzies nie pomylilem emotka
26 lis 21:40
ZKS:
 n! (n − 1)! 
k *

= n *

k!(n − k)! (k − 1)!(n − 1 − k + 1)! 
 n! (n − 1)! 
k *

= n *

k!(n − k)! (k − 1)!(n − k)! 
 (k − 1)!(n − k)! (n − 1)! 
k *

= n *

k!(n − k)! n! 
 (k − 1)!(n − k)! (n − 1)! 
k *

= n *

(k − 1)! * k *(n − k)! (n − 1)! * n 
 1 1 
k *

= n *

k n 
1 = 1 0 = 0 Mało profesjonalny dowód.
26 lis 21:41
Szajbus: hmmm myślałem że dowody można tylko robić doprowadzając jedną stronę do drugiej a tu jakieś skracania i mnożenia na krzyż, ale ok dzieki
26 lis 21:44
Skipper:
kn! n(n−1)! 

=

k!(n−k)! (k−1)!(n−k)! 
kn! n! 

=

k(k−1)!(n−k)! (k−1)!(n−k)! 
26 lis 21:45
Ajtek: Cześć Niewidzialny . Jak mało profesjonalny? Pokazałeś tożsamość, jest to zgodne z prawidłem matematycznym.
26 lis 21:45
Szajbus: Ok a jeszcze coś takiego
nawias
n
nawias
nawias
k
nawias
nawias
k
nawias
nawias
l
nawias

nawias
n
nawias
nawias
l
nawias
nawias
n−l
nawias
nawias
k−l
nawias

=

26 lis 21:53
ZKS: Witam Ajtek. emotka Matematycznie to mało profesjonalnie działać na obydwu stronach. Najładniej wychodzić na przykład od lewej i próbować dostać to co jest po prawej lub super profesjonalnie wykorzystywać twierdzenia i inne tożsamości aby pokazać że jest to prawdą. emotka
26 lis 21:55
Ajtek: Kurcze! Rozwiązałeś równanie i tyle emotka. A że ładniej, że lepiej, że bardziej profesjonalnie, itp. to dla jednego prostego dowódu, można i książkę napisać.
26 lis 21:58
ZKS: Spróbuj sam.
26 lis 21:58
ZKS: Oczywiście masz racje a poza tym ze mnie taki matematyk jak z koziej pupy trąbka.
26 lis 22:00