QWERT
Szajbus: Udowodnij:
Pojęcia nie mam jak za to się zabrać
26 lis 21:32
abc: na początek:
*** k*(k − 1)! = k!, to samo z:
### n*(n − 1)! = n!, stad
k* n!/[k!*(n − k)!] = n*(n − 1)!/[(k − 1)!*(n − k)!], skracam (n − k)!
k* n!/k! = n*(n − 1)!/(k − 1)!, mnoze na krzyz:
k*n!*(k − 1)! = k!*n*(n − 1)!, korzystam z *** i ###
k!*n! = k!*n!
mam nadzieje, ze sie gdzies nie pomylilem
26 lis 21:40
ZKS:
| | n! | | (n − 1)! | |
k * |
| = n * |
| |
| | k!(n − k)! | | (k − 1)!(n − 1 − k + 1)! | |
| | n! | | (n − 1)! | |
k * |
| = n * |
| |
| | k!(n − k)! | | (k − 1)!(n − k)! | |
| | (k − 1)!(n − k)! | | (n − 1)! | |
k * |
| = n * |
| |
| | k!(n − k)! | | n! | |
| | (k − 1)!(n − k)! | | (n − 1)! | |
k * |
| = n * |
| |
| | (k − 1)! * k *(n − k)! | | (n − 1)! * n | |
1 = 1
0 = 0
Mało profesjonalny dowód.
26 lis 21:41
Szajbus: hmmm myślałem że dowody można tylko robić doprowadzając jedną stronę do drugiej a tu jakieś
skracania i mnożenia na krzyż, ale ok dzieki
26 lis 21:44
Skipper:
| kn! | | n(n−1)! | |
| = |
|
|
| k!(n−k)! | | (k−1)!(n−k)! | |
| kn! | | n! | |
| = |
| |
| k(k−1)!(n−k)! | | (k−1)!(n−k)! | |
26 lis 21:45
Ajtek:
Cześć
Niewidzialny 
.
Jak mało profesjonalny?
Pokazałeś tożsamość, jest to zgodne z prawidłem matematycznym.
26 lis 21:45
Szajbus: Ok a jeszcze coś takiego
26 lis 21:53
ZKS:
Witam
Ajtek.

Matematycznie to mało profesjonalnie działać na obydwu stronach. Najładniej wychodzić
na przykład od lewej i próbować dostać to co jest po prawej lub super profesjonalnie
wykorzystywać twierdzenia i inne tożsamości aby pokazać że jest to prawdą.
26 lis 21:55
Ajtek:
Kurcze! Rozwiązałeś równanie i tyle

.
A że ładniej, że lepiej, że bardziej profesjonalnie, itp. to dla jednego prostego dowódu, można
i książkę napisać.
26 lis 21:58
ZKS:
Spróbuj sam.
26 lis 21:58
ZKS:
Oczywiście masz racje a poza tym ze mnie taki matematyk jak z koziej pupy trąbka.
26 lis 22:00