ilu jest mężczyzn? znamy prawdopodobieństwo wylosowania kobiet
mikio: Z grupy osób w której jest 5 kobiet wybrano trzyosobową delegacje. Prawdopodobieństwo tego, że
w delegacji jest więcej kobiet niż mężczyzn, wynosi 6/7. Ilu jest mężczyzn ?
26 lis 21:20
Eta:
n −−− osób 5 kobiet , n−5 −−− mężczyzn
| | | | n! | | (n−2)(n−1)*n | |
|Ω|= | = |
| = |
| |
| | | 3!*(n−3)! | | 6 | |
A−− w grupie 3 osobowej więcej kobiet niż mężczyzn
A{( 2K i 1 M) , ( 3K, 0 M)}
| | | | | | | |
|A| = | * | + | = 10(n−5) + 10= 10(n−4) |
| | | | |
| | 6 | | 6 | |
P(A) = 10(n−4)* |
| = |
| |
| | (n−2)(n−1)*n | | 7 | |
rozwiąż równanie
(n−2)(n−1)*n= 70(n−4) , dla n> 5
dokończ..........
26 lis 22:16