Procenty !
Fella: Mam problem z zadaniem z procentów, jego treść to :
Fabryka jest zaopatrywana drogą kolejową. Ośmiowagonowy skład towarowy został zmniejszony o
jeden wagon. O ile procent należałoby zwiększyć ładowność wagonów, aby masa przewożonych
surowców nie uległa zmianie ?
26 lis 20:52
dawid: 8x=7y
y=(8x)/7
(8/7)x=z%
x=100%
z%= [(8x)/7*100%]/x=(800/7)%= 114 2/7%
114 2/7% − 100%=14 2/7%
26 lis 21:04
Fella: Dzięki Wielkie !
26 lis 21:12
Daria: x to wagony ? y to skłąd a z to ładowność ? bo nie rozumiem
26 lis 21:14
dawid: x to ładownośc na jeden wagon przed a y to ładownośc na jeden wagon po zmniejszeniu liczby
wagonów
26 lis 21:28