prośba - równanie do rozw.
Bobuszak : Pewna liczba dwucyfrowa ma dwa razy większą cyfrę jedności, od cyfry dziesiątek. Gdybyśmy w tej
liczbie przestawili cyfry, otrzymalibyśmy wartość o 18 większą. Znajdź tą liczbę.
proszę o odpowiedz wraz z całym procesem rozwiazywania , nie tylko odpowiedz
26 lis 20:41
Ano: Układem równań czy równaniem chcesz
26 lis 20:48
Ano: x − cyfra dziesiątek
2x − cyfra jedności
10x+2x − wartość szukanej liczby
20x+x − wartość liczby z przestawionymi liczbami
10x+2x+18=20x+x
12x−18=21x
−9x=−18
x=2
10*2+2*2=24 − szukana liczba
26 lis 20:53
Bobuszak : dziekuję
27 lis 01:33