trazpes
slawek: pomocy
Podstawy trapezu równoramiennego mają długości 10cm i 12 cm, ramię ma długość4 cm. O ile
centymetrów należy przedłużyć każde z ramion, aby się przecięły?
26 lis 20:36
krystek: Zrób rysunek i podobieństwo trójkątów
26 lis 20:37
26 lis 20:41
slawek: nie wiem o co chodzi
26 lis 20:44
slawek: 10*(4+x)=x*12
40+10x=12x /:10x
40= ?
26 lis 20:52
Ajtek:
NIe dziel tylko przenieś 10x na prawą stronę. Pamiętaj o zmianie znaku.
26 lis 20:53
slawek: czyli jak ?
26 lis 20:55
Ajtek:
40=12x−10x dalej sobie poradzisz.
26 lis 20:56
slawek: 40=2x /2x
x=20
dobrze
26 lis 20:59