Oblicz granicę funkcji
tuptuś: | | 1 | |
lim |
| sinx2 bardzo proszę o rozpisanie |
| | x | |
x→+
∞
26 lis 20:28
Krzysiek: skorzystaj z tw. o trzech ciągach.
26 lis 20:29
tuptuś: Pomyliłam się miało być lim x→0
czyli z twierdzenia
lim f(x) * g(x)= 0
x→0
| | 1 | |
wynika że skoro f(x) czyli |
| dązy do 0 a g(x) czyli sinx2 jest funkcją ograniczoną |
| | x | |
[−1,1] to całośś wynosi 0?
27 lis 12:23
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak
| | 1 | | 1 | |
od kiedy limx−>0 |
| = [ |
| ] = 0  |
| | x | | 0 | |
27 lis 12:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
skorzystaj ze wzoru:
27 lis 12:25
tuptuś: dzieki juz wiem

ale w takim przykładzie
| | 1 | |
lim x2 cos |
| to twierdzenie juz ma sens?  te o ograniczonej funkcji? |
| | x2 | |
x→0
27 lis 12:43
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak ... wtedy ma sens to twierdzenie
a to twierdzenie wynika z tw. o 3 ciągach (to tak żebyś bylo jasne skąd to się wzięło)
27 lis 12:47