|x|+x^2=0
Nina: Proszę was o pomoc w rozwiązaniu z pozoru prostego równania
|x|+x2=0
Chciałabym by ktoś to rozpisał bym mogła zrozumieć o co chodzi.
26 lis 20:25
krystek: x≥0 ⇒x+x2=0
x<0 ⇒−x+x2=0
26 lis 20:26
Patryk:
26 lis 20:26
Ajtek:
Z definicji wartości bezwzględnej:
1o dla x≥0 |x|=x ⇒x+x2=0
2o dla x<0 |x|=−x ⇒ −x+x2=0
26 lis 20:27
krystek: @Patryk wykres w jakim celu?
26 lis 20:28
Nina: No dobrzę, a co w takim razie trzeba zrobić z x2 ? coś z deltą należy obliczyć czy jak ?
26 lis 20:28
krystek: I co on obrazuje?
26 lis 20:29
Ajtek:
Wyciągnij x przed nawias

.
26 lis 20:29
krystek: Jest to r−nie niezupełne i wystarczy rozłożyć na czynniki.
26 lis 20:29
Mati_gg9225535:
1o x≥0 ⋀ x+x2=0
x(1+x)=0
x=0 v x=−1∉D
1o x∊{0}
2o x<0 ⋀ −x+x2=0
x(x−1)=0
x=0 v x=1
∉D ∉D
2o x∊∅
odp: 1o ∪ 2o x∊{0}
26 lis 20:30
Nina: yhym no i wychodzi mi coś takiego
x(1+x)=0
x=−1 ?
O to chodzi ? Bo w odpowiedzi mam x=0
26 lis 20:31
Nina: A Dzięki Mati już kumam
26 lis 20:31