matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
dziedzina
Tomek:
Wyznaczyc dziedzine funkcji danej wzorem: f(x) =
√
2
2x+1
− 2
x−1
− 7
2
2x+1
− 2
x−1
− 7 ≥ 0
1
2
2x
*2 − 2
x
*
− 7≥ 0
2
2
x
= t
t
2t
2
−
− 7 ≥ 0
2
Czy w ten sposob mam zaczac?
26 lis 20:24
krystek:
Tak
26 lis 20:26
Tomek:
1
Δ =
− 4 *2 *(−7)
4
√
Δ
= 7,5
0,5−7,5
7
t
1
=
= −
sprzeczne
4
4
0,5+7,5
t
2
=
= 2
4
I 2 jest rozwiazaniem czy jak?
26 lis 20:34
Tomek:
?
26 lis 20:44