wyznacz współrzędne punktów wspólnych
potrzebujaca: Bardzo proszę o pomoc w zadaniu
wyznacz współrzędne punktów wspólnych( o ile istnieją) prostej l: x+y=8 i okręgu o:
x2+y2+6x+2y=0
26 lis 20:05
potrzebujaca:
26 lis 20:13
+-: S=(−3:−1) R=√10
26 lis 20:30
krystek: Rozwiąż układ r−ń
lub
Policz odległość środka okręgu od danej prostej
26 lis 20:32
Mila:

1) graficznie ( najczęściej, metoda szacunkowa)
x
2+y
2+6x+2y=0⇔(x+3)
2−9+(y+1)
2−1=0⇔
(x+3)
2+(y+1)
2=10 postać kanoniczna równania okręgu
S=(−3;−1), r=
√10
Brak punktów wspólnych prostej i okręgu
2) algebraicznie− rozwiązujesz układ równan
y=8−x
x
2+(8−x)
2+6x+2y=0
x
2+64−16x+x
2+6x+16−2x=0
2x
2−12x+80=0
x
2−6x+40=0
Δ=36−4*40<0 brak punktów wspólnych.
26 lis 20:46