indukcja.
MariAN: hej, mam pytanko.Co z tym dalej zrobić i czy teza jest ok ?
| | n(3n−2) | |
1+4+7+...+3n−2= |
| |
| | 2 | |
| | n(3n−2) | |
Z: 1+4+7+...+3n−2= |
| |
| | 2 | |
| | (n+1)[3(n+1)−2] | |
T: 1+4+7+...+3(n+1)−2= |
| |
| | 2 | |
26 lis 19:53
MariAN: czy powinno być
T: 1+4+7+...+3n(n+1)−2..... ?
26 lis 20:03
MariAN: ?
26 lis 20:23
MariAN: ?
26 lis 20:43
Eta:
Już dla n=1
twierdzenie nie zachodzi
| | 1*(3−2) | | 1 | |
n=1 L= 1 P= |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
źle napisałeś prawą stronę !
26 lis 20:58
Marta: co zrobiłem źle ?

dla n=1 i n=2 sobie sprawdziłem. ale nie wiem jak to rozpisać dalej
26 lis 20:59
Eta:
To twierdzenie powinno wyglądać tak:
| | n(3n−1) | |
1+4+7+.... +3n−2= |
| |
| | 2 | |
26 lis 21:03
Marta: a dlaczego tak ?
26 lis 21:03
Marta: ok dobra.
| | (n+1)(3(n+1)−1) | |
Więc teza będzie taka ?1+4+7+...+(3n−2)+(3(n+1)−2)= |
| ? |
| | 2 | |
26 lis 21:08
Eta:
Bo inaczej nie jest prawdziwe !
Wykazałam Ci,że już dla n=1
nie zachodzi
| | 1*(3*1−1 | | 1*2 | |
L= 1 P= |
| = |
| =P teraz zachodzi |
| | 2 | | 2 | |
| | 2*(3*2−1) | |
dla n=2 L= 1+4=5 P= |
| = 5 też zachodzi |
| | 2 | |
Zatem masz błąd po prawej stronie
musi być tak jak napisałam o
21:03
26 lis 21:08
Marta: ok miałaś rację. napisałem z błędem

a teza wyżej jest ok ?
26 lis 21:10
Marta: ETA ratuj
26 lis 21:15
Marta: pomoze ktos ?
26 lis 21:23
Marta: ?
26 lis 21:37
Eta:
Zaraz Ci napiszę ( bo miałam telefon)
26 lis 21:40
Eta:
| | n(3n−1) | |
1+4+7+ ... +3n−2= |
| |
| | 2 | |
| | 1*(3−1) | |
dla n=1 L=1 P= |
| =1 zachodzi |
| | 2 | |
założenie indukcyjne dla n=k
| | k(3k−1) | |
1+4+7+... + 3k−2= |
| |
| | 2 | |
teza indukcyjna dla n= k+1
| | (k+1)[3(k+1)−1] | | (k+1)(3k+2) | |
1+4+7+... + 3k−2+ [3(k+1)−2]= |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
dowód:
| | k(3k−1) | | 3k2−k+2(3k+1) | |
L=1+4+7+... + 3k−2+ 3k+1= |
| + 3k+1= |
| = |
| | 2 | | 2 | |
| | 3k2+5k+2 | | (k+1)(3k+2) | |
= |
| = |
| = P |
| | 2 | | 2 | |
L=P twierdzenie jest prawdziwe dla każdego n€N+
26 lis 21:48
Eta:
Hehe widzę,że
MariAN przeistoczył się w
Martę ?
26 lis 21:50
MariAN: Oj tam oj tam

dziewczynom chętniej pomagacie

Dziękuje Ci Eta

za to rozwiązanie dałbym bukiet prawdziwych ale niestety nie da
sie
26 lis 21:58
Eta:
Na zdrowie
26 lis 22:06