(x-p{2})(2+p{2})=x
Paula: Mam problem z zadaniem poniżej. Czy ktoś mógłby mi to wytłumaczyć od czego zacząć ? :
(x−√2)(2+√2)=x
26 lis 19:49
Mati_gg9225535: wymnożyć wszystko przez siebie

iksy na jedna stronę liczby na drugą i wyliczasz c;
26 lis 19:50
Mati_gg9225535: jak skonczysz to sobie sprawdz:
odp: x=2
26 lis 19:52
Paula: Mam odpowiedź jednak ciężko mi do niej dość pogubiłam się chyba, zaczęłam tak :
(x−√2)(2+√2)=x
2x+x√2−2√2+√4=x
−2√2+√4=x−2x−x√2
dobrze ?
26 lis 19:57
krystek: ...−√4
Wyłącz x przed nawias
26 lis 19:59
krystek: x(1+√2)=2(√2+1)
26 lis 20:01
Paula: o tak ? :
x(4√2)=−2{2}−√4 ?
26 lis 20:01
Paula: ahaaa juz rozumiem, mam nadzieje że dalej sobie poradzę
26 lis 20:01