matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria równania pazdro
Alois~:
Raptem jedno zrobiłam
a tego nie wiem jakas głupota mi wychodzi:
x
x
ctg
2
− ctg
=0
8
8
ja sobie zrobiłam tak ;
x
x
ctg
(ctg
2
−1) =0
8
8
x
x
ctg
=0 v ctg
=1
8
8
i wyszły dalsze .. bzdury
x=4π v x=2π nie mam pojęcia jak to liczyć.
26 lis 19:34
Alois~:
tam
2
nie jest potrzebny jak rozbijam na 2 nawiasy. zapomnialam usunac
26 lis 19:35
Alois~:
26 lis 20:04
krystek:
x
π
ctg
=ctg
lub
8
2
x
π
=
+kπ lub
8
2
x=4π+8kπ lub
26 lis 20:08