Stereometria
Daria:

Ostrosłup przecięto równolegle do płaszczyzny. Stosunek pola przekroju do pola podstawy wynosi
7/10. Oblicz stosunek objętości powstałych brył.
26 lis 19:30
Daria: jakieś pomysły?
26 lis 19:38
Patryk: mam jeden
26 lis 19:41
Daria: potrafimy wyliczyć k,a potem stosunek objętości całej bryły do tej małej
26 lis 19:43
Daria: dobrze dążę
26 lis 19:44
Patryk: ja bez tego k myślałem
26 lis 19:48
Daria: p1/p2 = 7/10 czyli
k2=7/10
k=√7/10
v1 objętosc małej brył
v2 to objetosc całej bryły
v3 objetosc dolnej bryły
v1/v2=k3
v2/v1=√103/√73
v1+v2=v3
v3=v2−v1
v3/v1?
v3/v1=v2−v1/v1(w drodze przekształceń)=v2/v1 −1
podstawiamy
v3/v1=√103/√73 −1
26 lis 19:56
Daria: coś takiego
26 lis 19:57