matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
?
malaga:
Oblicz pole powierzchni calkowitej i objetosc szescianu ktorego przekatna jest o 2 dłuzsza od jego krawedzi?
26 lis 19:09
dero2005:
D = a+2 d = a
√
2
a
2
+ d
2
= D
2
a
2
+ (a
√
2
)
2
= (a+2)
2
a
2
+ 2a
2
= a
2
+ 4a + 4 2a
2
− 4a − 4 = 0 a
2
− 2a − 2 = 0 Δ = (−2)
2
− 4*1*(−2) = 4 + 8 = 12
√
Δ
= 2
√
3
2 − 2
√
3
a
1
=
= 1 −
√
3
<0 − odrzucamy
2
2 + 2
√
3
a
2
=
= 1 +
√
3
2
P
c
= 6a
2
= 6(1 +
√
3
)
2
= 6( 1 + 2
√
3
+ 3) = 6(4 + 2
√
3
) = 24 + 12
√
3
V = a
3
= (1 +
√
3
)
3
= dokończ
26 lis 19:23