Mógłby mi ktoś zrobić i wytłumaczyc jak robić takie przykłady?
Angelika: Są dwie takie grupy z którymi mam problem,nie było mnie na ostatnch lekcjach b byłam chora i
jestem do tyłu

oblicz
1,log
28
√2
2,log
1/381
√3
oblicz x jesli
3.log
3x=−1
4.log
1/3x=−2
26 lis 18:55
Kejt:
definicja logarytmu:
logab=c ⇔ ac=b
co oznacza, że:
log22=1 bo 21=2
log39=2 bo 32=9
log28=3 bo 23=8
ponadto mamy wzór: //użyteczny w tym przypadku//
logaab=b
na podstawie tego i podpowiedzi żeby zamienić 8√2 na potęgę dwójki spróbuj zrobić pierwszy
przykład.
26 lis 19:01
Angelika: Ok,zaraz spróbuję,ale jak zamienić 8
√2na podstawę dwójki ? Bo to robili też jak mnie nie było
26 lis 19:03
Kejt:
8=2?
26 lis 19:04
Angelika:
log223=
i co teraz ? Bo nie wiem czy z tych 2 będzie 1 i do 3 czy jak?
26 lis 19:06
Angelika: czyli będzie log28=3 ?
26 lis 19:07
Angelika: To dobrze czy źle ?
26 lis 19:13