funkcje cyklometryczne
izusia: Jak się oblicza takie funkcje:
arcsin √32
arctg(−1)
arctg(− √3)
26 lis 18:54
26 lis 19:00
;): + w przypadku arcsin i arccos trzeba pamiętać, że argument musi należeć do przedziału <−1;1> w
innym przypadku arcsin/arccos nie istnieje
26 lis 19:02
izusia: W między czasie znalazłam ten filmik z ktorego tabelki wszystko wynika zgodnie z odpowiedziami
z tyłu
http://www.youtube.com/watch?v=ynxAiFGI4g8
w sensie szukam arctg(−1) to −π/4

dzieki, link zostanie moze komus sie przyda
26 lis 19:09
2: ogolnie jeśli arcsiny=x to sinx=y i podobnie z każdą inną funkcją
| | √3 | |
czyli przykład a możesz zapisać jako sinx= |
| |
| | 2 | |
i z tableki/wykresu itd, pamietając że sin i tg jest w przedziale −pi/2

i/2 (sinus domknietym,
tg otwartym) oraz cos i ctg od 0 do pi (cos zamkniety, ctg otwarty
26 lis 19:16
;): eTrapez

przydatna rzecz, nawet bardzo
26 lis 19:36