;/
malaga: Ściany boczne graniastosłupa prawidłowego szesciokatnego sa kwadratami kazdy o polu rownym 3.
Oblicz objetosc i pole powierzchni calkowitej tego graniastoslupa. Oblicz długosci jego
przekatnych.
26 lis 18:36
dero2005:

pole jednej kwadratowej ściany bocznej a
2 = 3 stąd
a =
√3
P
c = 3a
2√3 + 6a
2 = 3*(
√3)
2√3 + 6*(
√3)
2 = 9(
√3 + 3)
| | 3√3a2 | | 3*(√3)2*√3 | | 27 | |
V = |
| *a = |
| *√3 = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
d = 2a = 2
√3
D =
√d2 + a2 =
√(2√3)2 + (√3)2 =
√12 + 3 =
√15
s = a
√3 =
√3*
√3 = 3
S =
√s2 + a2 =
√32 + (√3)2 =
√9 + 3 =
√12 = 2
√3
26 lis 19:43