Rozwiąż równanie
M:
Rozwiąż nierówność
|x|−|x−4|=4
Chodzi mi tylko o sam wynik, mi wyszło brak rozwiązań. Napiszcie czy tak powinno wyjść.
26 lis 18:33
M: ^^ Rozwiąż równanie, a nie nierówność, sorki.
26 lis 18:34
Saizou : dla x≥4
x−(x−4)=4
x−x+4=4
4=4 nieskończenie wiele rozwiązań
26 lis 18:36
Patryk:

<4;
∞)
26 lis 18:36
M: Dzięki, głupi błąd zrobiłam.

A tak w ogóle to powinno być rozpisane na 3 przedziały, ale
tylko z tego trzeciego są rozwiązania, prawda?
26 lis 18:40
Saizou : rozwiązania są tylko dla x∊<4:+∞)
ja pokazałem tylko dla jakich x jest rozwiązania
26 lis 18:42
M: Dzięki. Mógłbyś jeszcze ten przykład rozwiązać?
|x−3|<|2x+1|
26 lis 18:48