Usuwanie niewymierności z mianownika ułamka
Grzegorz M.:
3 −
√2
−−−−−−−−−−−−
√2 + 2
Proszę o usunięcie niewymierności z mianownika ułamka
Próbowałem to robić zgodnie z przykładami podanymi na tej stronie, ale mi nie wychodziło,
proszę o wyjaśnienie krok po kroku...

Oraz "wykaż, że podane liczby są liczbami całkowitymi"
1
−−−−−−−−−−−− −
√2
√2 − 1
26 lis 18:28
Lizzie: mnożysz licznik i mianowanik przez √2 − 2
26 lis 19:14
Grzegorz M.: To wiem, ale mimo to dalej nie potrafię tego zrobić.
26 lis 19:17
Lizzie: wtedy w mianowniku masz wzór skróconego mnożenia.
26 lis 19:24
26 lis 19:26
Grzegorz M.: Który to jest dokładniej?
26 lis 22:04
Krzysiek : Jest to dokladnie wzor a2−b2=(a−b)(a+b) masz takie cos √2+2 to masz postac do wzoru (a+b)
gdzie a=√2 a b=2 jak masz (a+b) to co CI brakuje do tego zeby skorzystac za wzoru a2−b2.
brakuje CI postaci (a−b) czyli √2−2 i przez to wlasnie mnozysz licznik i miamownik wyrazenia
. W mianowniku bedzie (√2+2)(√2−2)= 2−4=−2 a licznik sobie policz . jesli bys mial postac
(a−b) to brakuje (a+b) i mnozysz przez (a*b= licynik i mianownik .
26 lis 22:42
Grzegorz M.: Z mianownikiem sobie radzę, ale z licznikiem kompletnie nie... Siedzę nad tym już strasznie
długo i nic mi nie wychodzi....
26 lis 23:02
Mila: 1)
| | 3−√2 | | 3−√2 | | 2−√2 | |
|
| = |
| * |
| = |
| | √2+2 | | 2+√2 | | 2−√2 | |
| | 3*2−3√2−2√2+2 | | 8−5√2 | |
= |
| == |
| |
| | 4−2 | | 2 | |
2)
| 1 | | 1 | | √2+1 | | √2+1 | |
| −√2= |
| * |
| −√2= |
| −√2= |
| √2−1 | | √2−1 | | √2+1 | | 2−1 | |
=
√2+1−
√2=1∊C
26 lis 23:20