Rozwiąż :)
gosia: Proszę o pomoc

Sprawdź, które z liczb są miejscami zerowymi funkcji f
a)f(x)= −3x − 1 0,
13 , −
13
b)f(x)= −x
2 + 4 −4, −2, 2
c)f(x)=x
3 − 1 0, 1, −1
26 lis 18:18
;): jeżeli masz takie zadanie, to albo będziesz obliczała miejsca zerowe podstawiając za f(x) zero,
albo każdą odpowiedz podstaw w miejsce x'a i zobaczysz dla którego x'a f(x)=0

a) −3*(−
13) − 1 = 1−1=0

więc w a odp to −1/3

analogicznie pozostałe przykłady
26 lis 18:24
dominika: czyli, b)f(x)=−(−4)2 + 4 =−10
f(x)=−(−2)2 + 4 = 0 miejsce zerowe
f(x)=−22 + 4 = 0 miejsce zerowe
26 lis 18:29
gosia: dzięki
26 lis 18:33
;): pasuje, tylko chyba wkradł Ci się malutki błąd na początku bo −16+4=−12

ale miejsca zerowe w przykładzie b to 2 oraz −2
26 lis 18:34
dominika: a rzeczywiście
26 lis 18:39
;):
26 lis 18:41
dominika: a w c) f(x)=13 − 1 = 0 miejsce zerowe
f(x) = −13−1=−2
tak ?
26 lis 18:42
;): dokładnie
26 lis 18:46
dominika: dzięki wielkie za wytłumaczenie
26 lis 18:47