26 lis 18:11
Monika:
26 lis 18:14
Monika:
26 lis 18:14
Monika:
26 lis 18:26
Monika: | | 2π | | π | | 2π | | π | |
x− |
| = |
| −x+2kπ v x− |
| =π− |
| +x+2kπ |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | |
| | 7π | | 7π | |
2x= |
| +2kπ v sprzeczne bo 0= |
| +2kπ |
| | 6 | | 6 | |
26 lis 18:47
Monika:
26 lis 19:07
Monika:
26 lis 23:37
jaromirro: bo ma byc cos x = sin (x + pi/2)
26 lis 23:42
Monika: co?
26 lis 23:54
jaromirro: niemam czasu zeby sie rozpisywac :
ze wzoru redukcyjnego, tudziez z wykresu funkcyj widac, ze
cos x = sin (x + pi/2) wiec podstawiasz to na drugą stronę równania i masz :
sin(x−2/3*pi)= sin (x + pi/2)
dalej wiesz jak to rozpisac
27 lis 00:07
Monika: mam taki przykład sin(x−(2π/3))=cosx
cosx zamieniłam na sin(π/2−x)
27 lis 00:18
Mila: Z 18:47 dobrze, już Ci to pisałam.
27 lis 00:24
ZKS:
Lepiej jest pisać że
| | π | |
cos(x) = sin( |
| − x) ponieważ gdyby nam się trafiło |
| | 2 | |
| | π | |
sin(x) to niestety ale nie jest to równe cos( |
| + x) tylko −sin(x). |
| | 2 | |
27 lis 00:25
ZKS:
Chodzi mi o post do jaromirro.
27 lis 00:26
Monika: czyli dobrze zrobiłam?
27 lis 00:30
ZKS:
Nie wiem nie sprawdzałem.
27 lis 00:32
Mila: dobrze
27 lis 00:36