pomożecie?
Agnieszka: (x+5)2−(x−3)2=x+1
26 lis 18:08
Saizou : x
2+10x+25−(x
2−6x+9)=x+1
x
2+10x+25−x
2+6x−9=x+1
dalej już dasz radę
26 lis 18:11
Agnieszka: czy to bedzie?35−3x=x+1
x+1=32x
pewno lipa co?
26 lis 18:20
Agnieszka: mata to dla mnie KOSZMAR sory
26 lis 18:20
Saizou : x2 +10x +25 −x2 +6x −9 −x −1=0
kolorami oznaczyłem wyrazy które musimy dodać albo odjęć, zatem co wyjdzie
26 lis 18:28
Krzysiek : Dopiero to bedzie koszmar jesli juz tego nie zrobisz
x2+10x+25−x2+6x−9=x+1 Teraz niewiadome (czyli to jest z x i x2 ) na lewa strone rownania a
wiadome(czyli same liczby ) na prawa strone rownania i mamy x2+10x −x2+6x−x=1−25+9 zobacz
co mozma uproscic i poredukowac na lewej stronie i ile bedzie wynosic prawa strona i zostanie
nam
15x=−15
x=−1. Az tak to jest trudne zeby krzyczec ze to koszmar . Nie mozesz dodawac czy odejmowac
wiadome i niewiadome razem tak jak tu zrobilas ze 10x+25 =35 Tak nie mozna bo masz
niewiadoma i nie wiez ile ona wynosi . Zrobilas tez jeszcze jeden cyrk bo napisalas ze
6x−9=−3x . Mozesz doawac lub odejmowac ale wyrazy podobne czyli u nas te ktore maja x2
osobno. te ktore maja samo x a takze same liczby bez niewiadomych czyli u nas beda wyrazy
podobne x2i −x2 a takze 10x 6x i x i w koncu 25 −9, 1 .
26 lis 18:47