gs
patryk: wyznacz najmniejsza inajwieksza wartosc funkcji f w podanym przedziale:
a) y=−x2+4x+1 <0,3> wychodzi mi fmin=2 i fmax=21 a w odpowiedziach jest fmin=1 fmax=5
b) y=x2−4x+5 <−1,1> wychodzi mi fmin=10 fmax=0 a w odp jest fmin=2 a fmax=10
w ksiazce jakies bledy czy ja zle robie?
26 lis 17:59
patryk: halo Kejt?
26 lis 18:03
patryk: hallo pomocy kto kolwiek
26 lis 18:10
jagodka1511: f(0) = 1
f(3)= 4
i musisz obliczyć p= −b/2a i wyjdzie ci p=2 a więc należy do przedziału <0,3> a jak należy do
liczysz
f(2) tez tak podstawiasz i wychodzi 5 czyli ymax= 5 a ymin 1.. w tym f(0) masz bład jakiś bo 0
do
kwadratu + 4 x 0 +1 = 1..
26 lis 18:11
jagodka1511: drugie..
f(−1) = jak mnożysz tam −4 i −1 to daje to plus jak mnożysz − razy − stąd masz bład..
f(1) = 1−4+5= 2
p= 2 z tego wzoru co ci wcześniej pisałam a więc nie należy do tego przedziału i wtedy nie
liczysz już
f(2).. czaisz?
26 lis 18:15
patryk: nie bardzo
26 lis 18:19
jagodka1511: haha.. to czego nie rozumiesz?
26 lis 18:31
jagodka1511: podstaw jeszcze raz do wzoru 0 i 3 a potem oblicz to p i jak p będzie należało do przedziału to
oblicz F(p) czyli ta liczba co ci wyjdzie w p..
26 lis 18:33
patryk: no ok juz czaje
26 lis 18:36
patryk: a i wypraszam sobie smienia sie ze mnie
26 lis 18:36
jagodka1511: ale ja się z cb nie śmieję.. tylko tak ci to szczegółowo wytłumaczyłam pocąc się a ty mi tu
gadasz ze
nie czaisz..
26 lis 18:42
patryk: no wybacz

pomoz mi jeszcze w nastepnym zadaniu
26 lis 18:50
jagodka1511: z tym m czy w którym?
26 lis 18:53
jagodka1511: z parametrem m zrobiłam Ci
26 lis 18:54
Krzysiek : Patryk . Ale z usmiechem obroc glowe na lewa strone i tam masz cos takiego jak funkcja
kwadratowa .
Kliknij sobie tam i dopiero bedziesz sie smial co tam zobaczysz . A zobaczysz duzo .
26 lis 18:55