Pochodna
O.: Oblicz pochodna
| | 1 | | 1 | |
ln (1 + x) = |
| x (1+x)/ = |
| |
| | 1+x | | 1+x | |
Dobry wynik?
26 lis 17:54
ICSP: x to x czy mnożenie ?
Strasznie to nieczytelne
26 lis 17:55
O.: mnozonko
26 lis 17:58
ICSP: jak dla mnie jest dobrze.
26 lis 17:59
O.: dzieki , a taki przyklad .rowniez polecenie oblicz pochodna:
(U{1}{2√1+x) = 0 * 2√1+x− 1 * ( 2√1+x)/ = − ( 2 * √1−x ) = ...
nie wiem czy to dobrze robie.
26 lis 18:05
O.: | 1 | |
| mialo byc na poczatku, przepraszam |
| 2√1+x | |
26 lis 18:09
ICSP: a którego wzoru używasz? Ja tutaj niestety żadnego nie widzę.
26 lis 18:10
O.: na dzielenie pochodnych .. tak mi sie wydaje
26 lis 18:11
ICSP: pochodną ilorazu

W takim razie co się stało z mianownikiem ?!
26 lis 18:12
O.: Się zgubił, dzięki
26 lis 18:16
ICSP: jak to sie zgubił

Nie może sie gubić
26 lis 18:17
O.: | 0 * 2√1+x− 1 * ( 2√1+x)/ | | − ( 2 * √1−x ) | |
| 2 = |
| 2 =... |
| 2√1+x | | 2√1+x | |
Ta dwojka z boku miala byc w kwadratem w mianowniku ( do calego wyrazenia 2
√1+x ) ale mi
ucieka stamtad...
co dalej z tym fantem?
26 lis 18:23
O.: A−ha...
26 lis 18:25
ICSP: jakim cudem
√1 +x zamienił się na
√1 − x
26 lis 18:25
O.: no bo... no bo...

wlasnie tak to ze mna jest− skrupulatnosc to nie jest i chyba juz nie
bedzie moja mocna strona
| | −1 | |
ok zamiamy ten − na + i... = |
| ? |
| | 2√1+x | |
26 lis 18:30
ICSP: | | − [2√1+x]' | | | | −1 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | (2√1+x)2 | | (2√1+x)2 | | 4(√1+x)3 | |
26 lis 18:33
O.: Dzięki.
26 lis 18:36