ciągi
mary: a1 = 481
a2 = 400
które wyrazy tego ciągu arytmetycznego są mniejsze o 20?
26 lis 17:46
asdf:
r = a2 − a1
a1 + (n − 1)r < 20
26 lis 17:51
mary: wychodzi 562 − 81n < 20
i co dalej?
26 lis 18:03
ICSP: są mniejsze o 20 od czego ?!
26 lis 18:05
mary: od 20
26 lis 18:07
ICSP: Które wyrazy tego ciągu arytmetycznego są mniejsze o 20 od 20 ?
26 lis 18:11
mary: które wyrazy tego ciągu arytmetycznego są mniejsze od 20
26 lis 18:13
mary: może ktoś pomóc?
26 lis 18:25
asdf: r = −81
481 + (n − 1)*(−81) < 20
481 − 81n + 81 < 20
562 − 81n < 20
−81n < −542
n > 6,69
odp: od siódmego
26 lis 18:26
asdf: sorki...
n > 6,69, więc od szóstego też
26 lis 18:35
ICSP: a7 , a8 , ...
26 lis 18:37
asdf: racja, nie wiem jak ja na to popatrzałem
26 lis 18:42