nierownosci logarytmiczne
izusia: Jak rozwiazac?
a)
32log
4 3√x −
12 log
2 x >1
b)
log
3 √x − 2 log
9 x>2
Z góry dziękuję
26 lis 17:44
Kejt:
a)log
4√x−log
2√x>1
| | log2√x | | 1 | |
log4√x= |
| = |
| log2x1/2=log2x1/4 |
| | log24 | | 2 | |
log
2x
1/4−log
2x
1/2>1
log
2x
1/4−1/2>log
22
x
−1/4>2
chyba coś takiego..
26 lis 17:59
asdf: log
3√x − 2 log
9x > 2
| | log3x | | log3x | |
log9x = |
| = |
| |
| | log39 | | 2 | |
log
3√x − log
3x > 2
log
3(x
1/2 − 1) > 2
log
3(x
−1/2 > log
39
x
−1/2 > 9
tez wam tyle wychodzi?
26 lis 18:21
izusia: odpowiedzi mówią:
a) x ∊(0; (12)8)
b) x ∊ (0, (13)4)
26 lis 18:38