prosiłabym o wytłumaczenie co i jak po kroku.:)
Paulaaa: jaki promień ma okręg, w którym kąt wierzchołku w środku okręgu i o mierze 45stopni jest
oparty na łuku o długości 2π?
26 lis 17:40
Patryk: | 45 | |
| *2πR=2π jeśli moja interpretacja jest poprawna |
| 360 | |
26 lis 17:42
Paulaaa: a czemu takl
26 lis 17:44
Paulaaa: skad to sie wszsytko wzielo, prosilabym o rozpisanie
26 lis 17:45
Paulaaa: aha dziekuje ze ktos mi pomogl
26 lis 18:02
Paulaaa: kazdy ma mnie w dupie, ide do lodówki się schować
26 lis 18:02
Patryk: jesteś ?
26 lis 18:18
Krzysiek : NO nie wierze ze jestes az tak brzydka ze chcesz sie chowac do lodowki. Pewnie jestes ladna
tylko nas tak straszysz . NO to jak juz wyjdziesz z tej lodowki to jaki jest wzor na dlugosc
luku okregu. No?
| | α | |
Taki L= |
| *2π*r. Wiadomo co tu co oznacza . α− kat wierzcholkowy w srodku okregu oparty |
| | 360 | |
na luku czyli u nas 45stopni . 360 to kat pelny a r to promien okregu. masz wszystkie dane
do policzenia tego promienia r okregu. WIadomo z tresci zadania ze L=2π
Teraz tylko podstawic i jest gotowe .
| | 45 | |
2π=0,125*2π*r |
| =0,125
|
| | 360 | |
| | 2π | |
z tego r= |
| skroc sobie 2π w liczniku i mianowniku i zostanie CI |
| | 0,125*2π | |
| | 1 | |
r= |
| =8 jm napisalem jm czyli jednostek miary bo nie wiadomo w jakich jednostkach ma |
| | 0,125 | |
byc. podamy ten promien.
I dalej bedziesz twierdzic ze wszyscy Cie maja w dupie ?
26 lis 19:53