graniastoslup
agnesss: Krawedz podstawy graniastoslupa prawidlowego ma dl 2 a jego pole powierzchni calkowitej jest
rowne 24. oblicz wys tego graniastoslupa jezeli jego podstawa jest trojkat
26 lis 17:35
Kejt:
ok. powinno się obejść bez rysunku. mamy graniastosłup trójkątny, ma on dwie podstawy(trójkąty
równoboczne) i trzy ściany boczne które są prostokątami o wymiarach 2 i H.
liczymy pole podstaw:
czyli nasze pole boczne będzie wynosiło:
24−2
√3
i to dzielimy na 3:
i mamy pole jednej ściany bocznej, która wg naszych niewiadomych ma postać 2*H
czyli
6H=24−2
√3
H=...
26 lis 17:42
agnesss: i po prostu zostaje juz w takiej postaci H=4−2√3/6?
26 lis 17:50