faf
patryk: rozwiaz graficznie i algebraicznie uklad rownan
y=x2+x−2
{
y=−x+1
rozwiazalem graficznie i wyszlo mi ze sie parabola styka z prosta w swoim wierzcholku.
Nie wiem jak mam to rozwiazac algebraiczniee, na czym to polega?
26 lis 17:31
Kejt: masz wyprowadzone 'y', więc:
x
2+x−2=−x+1
i jedziesz
26 lis 17:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
jak to jak
y=x2+x−2
y= −x+1
⇔
x2+x−2 = −x+1
wyznacz 'x' ... później podstaw do któregoś z wyjściowych równań i wyznacz 'y'
26 lis 17:32
patryk: aa

zamecze was dzisiaj
26 lis 17:33
Kejt: nie gniewam się..wręcz przeciwnie, czekam na więcej zadanek
26 lis 17:34
patryk: ej ale graficznie wyszlo mi ze styka sie tylko w punkcie (1,0) pomylilem sie czy co?
26 lis 17:37
patryk: Kejt to ja sie rowniez ciesze bo mam ich mnostwo do zrobienia na jutro

a duzo rzeczy jak
widac nei wiem
26 lis 17:38
Krzysiek : x2+x−2=−x+1
x2+x+x−2−1=0
x2+2x−3=0 Δ=16 to √Δ=4 x1= −b−√Δ/2a=−3 a x2=−b+√Δ/2a=1 wiec
y1=−x+1=−(−3)+1=4 i mamy 1 punkt A(−3,4) i y2=−x+1=−1+1=0 i mamy 2 punkt przeciecia B(1,0)
26 lis 21:39