długość odcinak
arekusan: Punkt C dzieli odcinek AB w stosunku 2:5.
Jeśli odcinek AC ma długość 3 cm, to długość odcinka AB wynosi?
nie wiem jak to poprawnie rozwiązać, proszę o wytłumaczenie
26 lis 17:16
Kejt:
2|AC|=5|BC|
26 lis 17:17
26 lis 17:17
26 lis 17:19
:(((: długość AB będzie wynosiła 9cm
26 lis 17:20
krystek: I sprawdź czy spełnia warunek
26 lis 17:23
pigor: ... , widzę to np. tak : niech k∊R
+, to z warunków
zadania :
|AC|=2k i |CB|=5k i
|AB|=7k=? , gdzie |AC|=2k ⇔
⇔ 2k=3 ⇔
k=32 ⇒
|AB|= 7*
32=
212=
10,5 cm . ...
26 lis 17:26
26 lis 17:32
arekusan: dziękuję Kejt i pigor
26 lis 17:32
arekusan: i krystek też dzięki
26 lis 17:33