sfs
patryk: wyznacz wszystkie wartosci parametru m dla ktorych prostay=m ma dwa punkty wspolne z wykresem
funkcji f
f(x)=x2−1
Domyslam sie ze chodzi tu o dwa rozne pierwiastki czyli o Δ>0 ale nie wiem jak to ugryzc.
26 lis 17:15
Kejt: oblicz współrzędną wierzchołka funkcji x
2−1 albo po prostu podaj
26 lis 17:16
Patryk: m>−1
26 lis 17:17
Ann: Narysuj sobie wykres funkcji f(x)=x2−1
prosta y=m, gdzie m jest parametrem (jakąś liczbą) to funkcja liniowa stała czyli linia
równoległa do osi OX. Kiedy taka prosta będzie miała 2 punkty wspólne z parabolą?
delta nie ma tu nic do gadania
26 lis 17:17
patryk: aha czyli patrze najpierw czy ramiona paraboli ida do gory czy do dolu, wyliczam wierzcholek i
patrze kiedy beda 2 pierwiastki tak?
26 lis 17:19
Patryk: albo i ma
x2−1−m=0
Δ>0
0−4(−1−m)>0
4m+4>0
4m>−4
m>−1
26 lis 17:19
patryk: juz rozumeim dzieki
26 lis 17:21
Krzysiek : Robisz to tak . Musisz wyznaczyc wspolrzedna yw funkcji Wiec albo liczysz delte i ze wzoru
yw=−Δ/4a albo liczysz wspolrzedna wierzcholka xw =−b/2a= unas xw=0 iteraz to 0 podstawiasz
do wzoru funkcji i lliczysz wartosc funkcji w punkcie 0 to mamy f(0) = x2−1=02−1=−1 i to
jest wspolrzedna yw funkcji.
Teraz po osi Oy przesuwasz ta prosta y=m od dolu do gory bo ramioma sa skierowane w gore
paraboli masz a>0 .Zauwaz ze ta prosta y=m bedzie rownolegla do osi OX . Juz CI wyzej
napisala kolezanka . Teraz jak narysujesz sobie wykres tej funkcji a wspolrzedne wierzcholka
masz xw=0 i yw=−1 to jak bedziesz przesuwal ta prosta od dolu do gory to zobacz ze jesli
m∊(−∞,1) to prosta o rownaniu y=m gdzie m nalezy do tego przedzialu czyli np y=−100 y=−5
. y=−2,5 y=−1,3 prosta to nie bedzie miala punktow wspolnych z parabola o rownaniu x2−1
Dla m=−1 prosta ta ma jeden punkt wspolny z parabola czyli y=−1 ma 1 punkt wspolny
natomiast jezeli bedziesz dalej przesuwal ta prosta wzdlu osi OY do gory to zauwazysz ze gdy
m∊(−1,∞) to prosta o rownaniu y=m ma dwa wspolne punkty z parabola y=x2−1. . Prosta y=m ma
dwa wspolme punkty z z funkcja y=x2−1 gdy m∊(−1,∞) . NIc to nie ma wspolnego z liczeniem
kiedy funkcja ma dwa pierwiastki
26 lis 20:26
Krzysiek : ALbo tez zauwazyc ze wykres funkcji y=x2−1 powstaje przez przesuniecie wykresu funkcji y=x2
o wektor [0,−1]
26 lis 20:58