Wzór funkcji kwadratowej
jagodka1511: Największa wartość funkcji kwadratowej jest równa 9. Liczby 0 i 6 są miejscami zerowymi tej
funkcji.
a) zapisz wzór w postaci ogólnej
b) dla jakich x wykres funkcji f leży powyżej wykresu funkcji określonej wzorem y=x+4?
Proszę o pomoc i wytłumaczenie
26 lis 17:06
ICSP: a) xw = 3 , yw = 9
wzór funkcji to :
y = ax(x−6)
wstawiając współrzędne punktu otrzymuje :
9 =3a(−3)
a = −1
y = −x(x−6) = −x2 + 6x − wzór w postaci ogólnej.
b) y > x+4
−x2 + 6x > x + 4
x2 − 5x + 4 < 0 ⇒ x ∊ (1;4)
26 lis 17:09
jagodka1511: a skąd mam widziec ze x = 3?
26 lis 17:11
Kejt: średnia arytmetyczna liczb 0 i 6:
p=3
26 lis 17:11
ICSP: bo jest wzór na xw w zależności od miejsc zerowych trójmianu kwadratowego.
26 lis 17:12
jagodka1511: i skąd się wzięło x−6?
26 lis 17:13
jagodka1511: my takiego wzoru nie mamy.. tylko −b/2a na p...
26 lis 17:15
ICSP: funckja kwadratowa ma trzy postacie :
y = ax2 + bx + c − postać ogólna
y = a(x−xw)2 + yw (gdzie xw oraz yw są współrzędnymi wierzchołka. Oznacza się je
odpowiednio również jako p oraz q)
y= a(x − x1)(x − x2) gdzie x1 oraz x2 są miejscami zerowymi trójmianu kwadratowego.
skorzystałem z ostatniej postaci
26 lis 17:15