moment bezwładności
;): Zadanie z fizyki
mam problem z takim zadaniem:
Drewniana listwa o długości l i masie m może się obracać dookoła osi prostopadłej do listwy i
przechodzącej przez jej środek. W koniec listwy trafia pocisk o masie m1 lecący z prędkością
v1 w kierunku prostopadłym do listwy. Znaleźć prędkość kątową, z jaką listwa zacznie się
obracać, gdy utkwi w niej pocisk.
mam problem z rozpisaniem momentów bezwładności, jak dobrze zrozumiałem to przed:
I1*ω1
po:
I2ω2
gdzie I1=m*R2 // moment bezwładności pocisku
skąd mam znać moment bezwładności po uderzeniu pocisku w listwę?
domyślam się, że I2=I1+Ilistwy
Ilistwy = ?
26 lis 17:02
;): podbijam, może teraz są jacyś fizycy?
26 lis 21:34
26 lis 21:39
26 lis 22:22
MQ: Skoro nic nie wiadomo o wymiarach poprzecznych listwy, więc traktuj ją jako nieskończenie
cienką.
Chyba że chcesz się pochwalić, więc wspomnij o tej wątpliwości.
26 lis 22:26
;): podstawiając moment który posłałeś wszystko idealnie pasuje i jest prawidłowa odpowiedź,
wielkie dzięki
26 lis 22:28
MQ: Tak to czasem bywa −− uczniowie są bardziej dociekliwi niż układający zadania.
W zadaniu powinno być zaznaczone, że poprzeczne wymiary listwy zaniedbujemy.
26 lis 22:39