wykonaj dzialanie
jan: | 5 | | 15x+10 | | x+1 | |
| : |
| − |
| = |
| 3x−2 | | (3x−2)2 | | 9x2−4 | |
26 lis 16:54
patryk: mnozenie przez odwrotnosc potem 3x−2 sie skraca i dalej to prosciutko
26 lis 16:57
patryk: dzielenie to mnozenie przez odwrotnosc*
26 lis 16:57
Szajbus: ok a wiec zrób tak
| 5 | | (3x−2)2 | | x+1 | |
| * |
| − |
| |
| 3x−2 | | 15x+10 | | 9x2−4 | |
skróci ci sie kwadrat i bedziesz miał
| | 3x−2 | | x+1 | |
5* |
| − |
| |
| | 15x+10 | | (3x−2)(3x+2) | |
rozbijem ostatnim ze wzoru skroconego mnozenia
26 lis 16:59
Szajbus: potem robisz
| 5(3x−2) | | x+1 | |
| − |
| |
| 5(3x−2) | | (3x−2)(3x+2) | |
znowu ci sie skroci
26 lis 17:00
2: | | 5 | | 3x−2)2 | | x+1 | |
= |
| * |
| − |
| = |
| | 3x−2 | | 5(3x+2) | | (3x−2)(3x+2) | |
26 lis 17:01
Szajbus: | | x+1 | |
i masz 1− |
| |
| | (3x−2)(3x−2) | |
i potem przenieś to sobie żebyś po obu stronach + lub sprowadź do wspólnego mianownika
26 lis 17:02
2: szajbus jak 5(3x−2) =15x+10 to spoko
26 lis 17:03
Szajbus: sory zapo,mniałem że to nie jest równość a wiec musisz do wspólnego mianownika
i tam powinno być
26 lis 17:04
Szajbus: sory pomyłka ...
26 lis 17:05
2: ale to prawie to samo wyjdzie tylko mianownik dłuzszy
26 lis 17:06
Szajbus: wiec masz
| (3x−2) | | x+1 | |
| − |
| |
| 3x+2 | | (3x−2)(3x+2) | |
26 lis 17:06
Szajbus: | (3x−2)2−(x+1) | |
| |
| (3x−2)(3x+2) | |
26 lis 17:08
26 lis 17:10
27 lis 10:42
jan: moze ktos pomoc?
27 lis 12:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak ... skraca się
bo 15 = 3*5
27 lis 12:39
27 lis 13:02
jan: czy kto sprawdzi to rozwiazanie jeszcze raz

27 lis 14:21
2 gru 02:42
asdf: | (3x − 2)2 − (x + 1) | | 9x2 − 12x + 4 − x − 1 | |
| = |
| = |
| (3x − 2)(3x + 2) | | 9x2 − 4 | |
wszystko gra.
2 gru 02:55