qq
patryk: Podaj wspolrzedne punktow przeciecia prostej l z wykresem funkcji f
l:y=−1 , f(x)=x2−2x
prosze wytlumaczcie mi jak to zrobic.
26 lis 16:52
Saizou : rozwiąż układ
y=−1
y=x2−2x
26 lis 16:54
patryk: tzn co mam zrobic?
26 lis 16:55
patryk: pod y mam podstawic?
26 lis 16:55
Saizou : rozwiązać układ i wyjdzie ci współrzędna X−owa, bo y=−1
26 lis 16:56
Saizou : tak
26 lis 16:56
Kejt:

wystarczy przyrównać:
x
2−2x=−1
x
2−2x+1=0
zauważam wzór skróconego mnożenia:
(x−1)
2=0
x=1
y=−1
26 lis 16:58
patryk: wyszlo mi x=1 i x=−1 co dalej?
26 lis 16:59
Kejt: no i to jest ten punkt (1;−1)
26 lis 17:00
patryk: aha czyli jak napisalem ze (x−1)(x+1)=0 to jest zle tak?
26 lis 17:01