Równanie elipsy.
Paweł.: Dzięn dobry,
Czy ktoś z Was, mógłby rozpisać mi słownie, jak na podstawie równania elipsy narysować elipsę?
Tak jak w przypadku równania okręgu jest to proste, tak w przypadku elipsy sprawia mi to
problem a dziwnie tłumaczone przykłady w książkach nic mi nie mówią.
Chodzi o to, żeby ktoś wyjaśnił jak owe równania przekształcać na rysunek a może i by mi zadał
jakieś przykładowe równanie elipsy.
Z góry dziękuje.
Aga1.: Równanie elipsy o środku (0,0)
np.
A=(−a,0) A(−6,0), B(a,0)=(6,0)
C=(0,−b)=(0,−4), D=(0,b)=(0,4)