logarytm
zombie: Witam!
Mam taki problem
pierwiastek jest 3 stopnia
3log1/3 √x+10 + log1/3(7−2x) + 2 = −2
czy moge to zrobic tak
log1/3 p{x+10)3 + log 1/3(7−2x) = −4
dlatego skracam pierwiatki i zostaje mi:
log1/3 (x+10) * log 1/3(7−2x) = 1/3−4
−2x − 13x +131 = 0
delta −884 ?
−b/2a=13/4
2 raz mi tak wyszło, więc prosze o korektę jeśli robię błąd
26 lis 16:41
Kejt: powiedz mi co masz w trzeciej linijce obliczeń na końcu?
26 lis 16:43
PuRXUTM: trochę to chaotyczne, czy wyjściowa postać to 3log13 3√x+10 + log13(7−2x) +2
= −2 ?
26 lis 16:45
krystek: loga+logb=loga*b
26 lis 16:45
zombie: jeśli chodzi o te z log1/3 ... to 1/3 do potegi −4 miało być
26 lis 16:46
krystek: Chodzi o stopień pierwiastka PuRXUTm zadał pytanie.
26 lis 16:47
zombie: PuRXUTM: dokładnie tak.
26 lis 16:47
PuRXUTM: zał:
3√x+10 > 0 /*()
3 x+10>0 x>−10, 7−2x>0 czyli x< 3,5 D=(−10 ; 3,5)
| | 1 | | 1 | |
log |
| (x+10) + log |
| (7−2x)=−4
|
| | 3 | | 3 | |
81=−2x
2−13x+70
2x
2+13x+11=0 dokończ i uwzględnij dziedzinę
26 lis 16:53
zombie: Nic trzeba zacząć trochę uważniej przepisywać

Wyszło tak jak w odpowiedziach czyli
x1= − 11/2
x2= 1
Dzięki wielkie
26 lis 17:14
PuRXUTM:
26 lis 17:15