Marta: Pilne bo dziś muszę to już oddać do sprawdzenia


Kuba odnośnie tego zadania

bwód
podstawy papierowej czapki w kształcie stożka ma 52 cm, a wysokość czapki wynosi 22
cm. ile centymetrów kwadratowych papieru zużyto na jej wykonanie? czapka nie ma denka
czy pole boczne wyjdzie ok. 611 cm2
11 cze 08:54
Mr. Apo: Obwód podstawy wynosi 2πr=52 cm ⇒ r= 52/2π≈8,27 cm
h = 22 cm
l ≈ √552,39⇒ l≈23,5
Ppb=πrl⇒ Ppb≈610 cm2
Wiem, że nie powinienem upraszczać, ale nie było pytania o dokładny wynik, a o
potwierdzenie przypuszczeń
Pozdrawiam
11 cze 21:11