dany jest wielomian w(x)=6mx3 - 13mx2 + 13m - 6
kasia: dany jest wielomian w(x)=6mx3 − 13mx2 + 13m − 6 dla jakiej wartości parametru m pieriastkiem
wielomianu jest parametr m
26 lis 16:32
Kejt: musisz podstawić za 'x' 'm' i przyrównać do zera..
26 lis 16:33
kasia: wyszlo mi
0 = 6m4 − 13m3 +13m − 6
co dalej?
26 lis 16:35
Szajbus: grupowanie albo co możesz wstawić za m aby ci zerowało równanie a potem schemat hornera...
26 lis 16:36
ICSP: a może Ferrarim
26 lis 16:37
Kejt: jeśli się nie pomyliłaś przy przepisywaniu to musisz pokombinować z twierdzenia o pierwiastkach
całkowitych..(dzielniki liczby −6)
26 lis 16:37
ICSP: [C{Kejt]] grupowanie 1 z 4 oraz 2 z 3 + wyłączenie później m
2 − 1 przed nawias zadziała w tym
przypadku

Po co sie bawić w inne metody
26 lis 16:38
kasia: dzięki
26 lis 16:38
Szajbus: Ferrarim... tego nie miałem
26 lis 16:38
Kejt: aa..jak zwykle..jestem ograniczona..
zawsze sprawdzam tylko 1 z 2 i 3 z 4
26 lis 16:39
ICSP: Szajbus i nie będziesz miał xD
26 lis 16:39
26 lis 16:40