pomocy
Lizzie: Sprawdzi mi ktoś? bo gdzieś zrobiłam błąd ale nie wiem gdzie. Bo nie zgadza mi się z
odpowiedzią.:(
Oblicz pole trójkąta ograniczonego dodatnimi półosiami układu współrzędnych i tą styczną do
| | x−1 | |
wykresu funkcji f(x)= |
| , która jest prostopadła do prostej o równaniu 2x − y − 3=0 |
| | x−3 | |
y=2x−3
k prostopadła do l ⇒ l; y= −
12x +b ⇒ a= −
12
a=f`(x)
podstawiam; i wychodzi że x
0 = 7 a y
0=
32 i x
0 = −1 a y
0 =
12 to drugie
odpada bo nie spełnia zadania warunków
y=−
12x +b
S;
32 = −
12 * 7 +b ⇒ b= 5 ⇒ y=−
12x +5
P trójkąta=
12 * |CB| * |AC| ⇒ P= 25
pigor: .. ale to właśnie "twoje" x= −1 odpada, bo w treści jest mowa o dodatnich
półosiach Ox i Oy... , a więc weź to drugie
x=5 i powinno ci wyjść wg odpowiedzi ...