wyznacz parametr a,b i c
kasia: Miejscami zerowymi funkcji f(x)=ax
2+bx+c są liczby (−2) i 9. Do wykresu funkcji należy punkt
A=(0,12). Wyznacz parametr a,b i c. Proszę o pomoc i dziękuję
26 lis 16:25
Kejt:
z postaci iloczynowej:
f(x)=a(x+2)(x−9)
przechodzi przez punkt A=(0;12) czyli f(0)=12
f(0)=a(0+2)(0−9)
działaj dalej sama..
26 lis 16:27
ICSP: x
1 = −2
x
2 = 9
postać iloczynowa to :
y = a(x − x
1)(x − x
2)
y = a(x+2)(x−9) Wstawiając współrzędne punktu otrzymuje :
12 = a*2*(−9)
−18a = 12
nasza funkcja ma wzór :
| | 2 | |
y = − |
| (x+2)(x−9) wymnóż nawiasy i doczytaj resztę. |
| | 3 | |
26 lis 16:27
Kejt: Salve
ICSP
26 lis 16:28
Szajbus: hmmm ja bym tu zrobił układ 3 równań
f(−2)=0
f(9)=0
12=c

jak jest ten pkt a
to współrzędne mają A(0,12) lub A(x,y)
x=0 y=12
i wstawiam i mam
12=c
i c wstawiasz do obydwu równań i wyliczasz
ale nie wiem czy dobrze myślę poczekaj na kogoś aż ktoś
to sprawdzi
26 lis 16:29
Szajbus: a tak jak ja napisalem nie moze być ?
26 lis 16:30
Kejt: a po co się tak męczyć
26 lis 16:30
ICSP: jak lubisz się bawić w układy równań to możesz tak zrobić
26 lis 16:31
ICSP: Witaj
Kejt
26 lis 16:31
Szajbus: Kejt ale jest dobrze

? ?
Bo ja zdaje za rok mature i chce wiedziec czy sposób dobry ...
26 lis 16:31
Szajbus: Ok dzięki

sory za zamieszanie
26 lis 16:31