Ciągi Liczbowe - pierwsza lekcja.
Soniak : Wyrazy ciągu są sześcianami kolejnych liczb naturalnych dodatnich. Wypisz wyrazy tego ciągu
mniejsze od 500.
Wiem, że odpowiedzi to 1,8,27,64,125,216,343
Odpowiedzi spisałem z tyłu podręcznika.
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak to wykonać?
26 lis 16:24
ICSP: Umiesz wypisać kilka kolejnych liczb naturalnych dodatnich ?
26 lis 16:29
Soniak : No liczby naturalne to liczby naturalne mogę wypisać.
Ale na czym polega to zadanie?
26 lis 16:40
Soniak : Pow. 500 do 1000 to będzie 512, 729 i 1000
26 lis 16:42
Kejt: n; n+1; n+2... gdzie n∊lN
26 lis 16:44
ICSP: Na tym że bierzesz kolejne liczby naturalne i podnosisz je do sześcianu .
Wzór ciągu :
an = n3
biorę pierwszą :
13 = 1
biorę drugą :
23 = 8
itd. dopóki nie przekroczę 500
26 lis 16:48
Soniak : Wszystko jasne.
Dziękuję Bardzo
26 lis 16:49