te głupie zadanka...
zombi: Uczniowie klasy 4X za wynajecie autokaru maja zaplacic 1800zł, zrezygnowalo 4 z nich, wiec
pozostali musza zaplacic o 15zł więcej.
x− uczniowie
y−kasa od łebka
| ⎧ | xy=1800 | |
| ⎩ | (x−4)(y+15)=1800 |
|
dobry układ?
26 lis 15:54
;): tak
26 lis 15:57
zombi: Natępne: Uczen przeczytal ksiazke, ktora ma 480 stron, gdyby czytal o 8 stron wiecej kazdego
dnia to przeczytalby ja o 3 dni wczesniej.
uklad
x− ilosc dni
y− strony na dzien
xy=480
(x−3)(x+8)=480
tak?
26 lis 16:03
zombi: + to Dwoch korektorow pacujac razem wykonuja prace w ciagu 8 godzin. Doswiaczony samodzielnie
wykonalby ta prace 12 godzin szybciej
x− czas mlodego
x−12 czas starszego
26 lis 16:11
zombi: + Dwa krany napelniaja basen w ciagu 6 godzin. Pierwszy kran napelnia w czasie o 5 godzin
krotszym od drugiego.
uklad
x− czas wolniejszego
x−5 czas szybszego
Moglby ktos zerknac na te zadanka?
26 lis 16:17
zombi: Podbijam
26 lis 16:27
zombi: Podbijam...
26 lis 16:47
pigor: ... nie ma co zerkać, radzisz sobie świetnie , bo traktuję, że w zad. 3 po prawej stronie
| | 1 | |
miało być |
| , a ta 8−emka to tylko twój błąd nieuwagi  ; poza tym wszystko jest o.k. , |
| | 8 | |
a − tak przy okazji − zadanka 1 i 2, też mogłeś "załatwić" równaniem . ...
26 lis 16:56
zombi: | | 1 | |
no fakt, dało się od razu, z tą |
| zle napisalem. dzieki wielkie!  |
| | 8 | |
26 lis 17:25
zombi: Jeszcze jedno Mama i córka prasują koszule. Corka samodzielnie prasuje 4 razy dluzej niz mama,
a mama o 5 godzin dluzej niz, gdyby prasowaly wspolnie. Ile godzin prasowalyby razem.
x− razem
26 lis 19:37
zombi: dobrze to ostatnie?
26 lis 19:39
zombi: podbijam z: Z miast odleglych o 800km wyjechaly dwa samochody jeden o 12z predkoscia o 30
mniejsza od drugiego ktory wyjechal o 15
v− szybszego
t− szybszego
(v−30)(t+3)=800
vt=800
moglby ktos spojrzec na te dwa?
26 lis 19:58
zombi: aha w tym drugim =400 bo maja sie spotkac w polowie drogi
26 lis 20:06
zombi: proosze
26 lis 20:29
zombi: Ojciec i syn parcując razem wykonaliby pewną preacę w ciągu 12 dni. Ponieważ jednak po ośmiu
dniach wspólnej pracy syn zachorował, ojciec pracując sam potrzebował jeszcze pięciu dni od
ukończenia pracy. W ciągu ilu dni każdy z nich, pracując samodzielnie mógłby wykonać tę pracę?
26 lis 21:39
zombi: podbitka
26 lis 21:51
zombi: again
26 lis 22:09
ZKS:
Ten jego syn to chyba jakiś nierób skoro tyle dni potrzebuje do zrobienie tej pracy.
26 lis 22:24
ZKS:
| | 1 | | 1 | | 5 | |
{ 8( |
| + |
| ) + |
| = 1 |
| | x | | y | | x | |
26 lis 22:31