Gradient
Krzysiek: Oblicz gradient funkcji z=f(x,y)=(x
2+2y
2+3xy)
| | df | | df | | df | |
Wiem, że gradf=[ |
| , |
| , |
| ] |
| | dx | | dy | | dz | |
| | df | |
Ale nie mam pojęcia jak policzyć |
| itd, mógłby ktoś pokierować? |
| | dy | |
26 lis 15:19
Krzysiek: | | df | | (x2+2y2+3xy)` | |
Mam rozumieć, że |
| = |
| ? Coś chyba nie bardzo, a innego pomysłu |
| | dy | | (2y2)` | |
nie mam...
26 lis 15:25
Krzysiek: | | df | |
Dobra, więc |
| =2x+3y, bo stałą jest y, a (2y2)` = 0 |
| | dx | |
| | df | |
Natomiast |
| =4y+3x, bo stałą jest x, a (x2)` = 0 |
| | dy | |
| df | |
| nie rozpatrujemy, bo z=0 (?) |
| dz | |
Więc gradf=[2x+3y,4y+3x]
26 lis 19:41
Krzysiek: ok. ale skoro:
z=f(x,y)
| | df | | df | |
więc gradient f =[ |
| , |
| ] |
| | dx | | dy | |
| | df | |
i nawet nie liczysz |
| .. |
| | dz | |
26 lis 19:45
Krzysiek: A policzyłem?
26 lis 19:56
Krzysiek: | | df | |
Tylko, nie jest prawdą, że z=0 i dlatego nie liczysz |
| |
| | dz | |
26 lis 19:58
Krzysiek: A dlaczego nie jest prawdą, że z=0?
26 lis 20:07
Patryk: Z góry przepraszam za wtrącenie ,ale czy ten gradient to jest takie jakby extremum funkcji w
układzie xyz znaczy 3D ?
26 lis 20:16
Krzysiek: bo to jest funkcja dwóch zmiennych a nie trzech
masz: f(x,y) a nie f(x,y,z)
26 lis 20:31
Krzysiek: Tu nie ma za co przepraszać Panie, tu trzeba dyskusję rozwijać

Ja mam pytanie jak policzyć gradient takiej funkcji:
| | 1 | |
f(x,y,z) = (x3+y2+z)− |
| |
| | 2 | |
| df | | 1 | |
| = − |
| * (x3)−32 * 3x2 ? |
| dx | | 2 | |
Bo jeśli po dx to y i z są stałymi, a pochodne ze stałych = 0... Zaś mi się coś tu nie podoba.
26 lis 20:34
Krzysiek: prawie dobrze ale w nawiasie powinno być:
(x3 +y2 +z)
26 lis 20:44
Krzysiek: A no tak, racja, przecież tutaj nie "pochodniuję".
Dzięki wielkie
26 lis 20:53