funkcja kwadratowa
Andrzej: Zbadaj liczbe rozwiazan równania w zaleznosci od wartosci paramtru m
|x−4|=m2+3
26 lis 15:02
ICSP: m2 + 3 = 0 − jedno rozwiązanie
m2 + 3 > 0 − dwa rozwiązania
m2 + 3 < 0 − brak rozwiązań.
26 lis 15:03
Andrzej: w odpowiedziach jest ze moga byc jeszcze trzy i cztery rozwiazania.
26 lis 15:06
ICSP: Narysuj wykres |x−4| i powiedz mi gdzie niby przecina on funkcję stałą w 4 miejscach ?!
26 lis 15:08
Andrzej: w odpowiedziach jest ze w przedziale od (−1,1)
zgadaniesz jak nie wiesz....
26 lis 15:10
ICSP: no to wezmę sobie z tego przedziału dowolną liczbę np m = 0
i mam :
|x−4| = 3
x − 4 = 3 v x − 4 = − 3
x = 7 v v x = 1
dwa rozwiązania.
26 lis 15:12