w ktorym punkcie wykresu funkcji f(x)=U{1}{x^2} należy poprowadzić styczną do te
zosia: | | 1 | |
w ktorym punkcie wykresu funkcji f(x)= |
| należy poprowadzić styczną do tego wykresu, aby |
| | x2 | |
pole trójkąta ograniczonego tą styczną i osiami układu współrzędnych było równe 9/8?
26 lis 14:53
zosia: | | 1 | | 9 | |
potem podstawiałam to równanie do pkt A(x,0) i B(0,y) i razem z równaniem |
| xy= |
| |
| | 2 | | 8 | |
ale wszystko źle wychodziło, więc jak to zrobić?
26 lis 14:55
kuba: Ponieważ to są miejsca gdzie styczna przecina osie OX i OY. Żeby znaleźć punkt styczności,
musisz wyprowadzić wzór stycznej z tych dwoch punktów i wtedy otrzymany wzor przyrównać do
1/x
2
4 sty 12:55
jc: Styczna w punkcie x=p: y=−2x/p3 + 3/p2.
Przecięcia z osiami: x=0, y=3/p2, y=0, x= 3/2 p.
xy/2 = 9/4 p = 9/8 dla p = 1/2.
4 sty 13:23