Rozłóż na czynniki wielomiany, stosując wzory skróconego mnożenia
CreIser: Hej, robię to pierwszy raz, więc proszę o kontrolę:
d) W(x) = (x2−8x+16)−(4x2+4x+1)
W(x) = (x−4)−(2x+1)
I to wszystko?
26 lis 14:34
Piotr:
źle.
poza tym masz doprowadzic do iloczynu.
26 lis 14:35
CreIser: Pomożesz mi zabrać się za to?
26 lis 14:36
;): najpierw wykonaj odemowanie wielomianów czyli będzie W(x)=−3x2−12x+15 i teraz dopiero
przeprowadzasz rozkład (na mój pierwszy rzut oka przez obliczenie delty)
26 lis 14:37
irena_1:
W(x)=(x−4)2−(2x+1)2
I skorzystaj ze wzoru:
a2−b2=(a+b)(a−b)
26 lis 14:37
;): @irena
1, nie zwróciłem na to uwagi, Twój sposób lepszy − bo prostszy i szybszy
26 lis 14:38
irena_1:
W(x)=(x−4+2x+1)(x−4−2x−1)=(3x−3)(−x−5)=−3(x−1)(x+5)
26 lis 14:38
CreIser: W(x) = [(x−4)+(2x+1)][(x−4)−(2x−1)]
To to?
26 lis 14:41
CreIser: f) W(x) = x3−3x2+3x−1
Jak się za ten zabrać?
26 lis 14:55
CreIser: To będzie tak?
W(x) = −x(x2+3x−3) i liczę deltę?
26 lis 15:06
Aga1.: Nie.
(x3−1)+(−3x2+3x)=
(x−1)(x2+x+1)−3x(x−1)=
(x−1)(x2+x+1−3x)=
26 lis 15:50
Krzysiek : Po pierwsze nie mozesz wyciagac przed nawias tak jak robiles/as czyli x bo masz jeszcze wyraz
wolny
Zobacz −x(x2+3x−3)=−x3−3x3+3x juz jest zle a gdzie jeszcze wraz wolny 1
Metoda grupowania tez nie darady wyciaganie przed nawias tez nie , to zostaje skorzystac z
twierdzenia bezouta o pierwiastkach calkowitych i poszukac pierwiastka wyrazenia wsrod
dzielnikow wyrazu wolnego . Mamy wyraz wolny 1 wiec dzielnikami 1 bedzie 1 albo −1 . Wiec albo
dla 1 albo dla −1 wyrazenie to bedzie =0 . jezeli nie zastosujesz metody grupowania ani
wyciagania przed nawias to np ja sobie licze czy suma wspolczynnikow wyrazenia =0 bo wtedy
wiem ze pierwiastkiem wyrazenia jest liczba 1 . Zobaczmy tutaj czy moze tak jest mamy
1−3+3−1=0 . O wyszlo nawet . jezeli pierwiastek wyrazenia to 1 to oznacza tyle ze dla 1
wartosc wyrazenia =0 i mozemy podzielic to wyrazenie przez wielomian x−1 . Zawsze liczba
przeciwna do pierwiastka . Jesli pierwiastek by wyszedl np −3 to dzielimy przez wielomian
x−(−3)=x+3. . Podziel teraz swoj wielomian x3−3x2+3x−1 przez (x−1) albo pisemnie albo
hornerem i otrzymasz rozklad tego wielomi9anu w postaci (x−1)*( to co wyjdzie z dzielenia ) .
Wyjdzie CI jakies rownanie kwadratowe ato juz pewnie potrafisz rozwiazac . Jesli rozwiazesz
to napisz rozwiazanie . W sumie tez sobie policze .
26 lis 15:52
Krzysiek : Aga CI podala prosciej ze wzorow skroconego mnozenia a ja okrezna droga .
26 lis 16:02
CreIser: Dzięki, dzięki, do Hornera jeszcze nie doszedłem.
Korzystam z przykładu Agi, ale pytanie, czy to już jest zrobione do końca?
26 lis 21:05
Krzysiek : Nie jest do konca zrobione przez Age bo Aga mysli z e dokonczysz
masz (x−1)(x2+x+1−3x)
(x−1)(x2−2x+1)
a (x2−2x+1)=(x−1)2 ze wzoru skroconego mnozenia czyli bedzie
(x−1)(x−1)2=(x−1)3 i to jest koniec
26 lis 22:06